Verwarring Zowel indien het publiek de nabootsing voor het origineel houdt, als wanneer het meent dat de betrokken producten – ook als deze niet identiek zijn, maar een overeenstemmende totaalindruk maken – van dezelfde of economisch verbonden onderneming(en) afkomstig zijn, is sprake van verwarring die de aankoopbeslissing van dat publiek kan beïnvloeden. (noot Geerts): Mede gelet op art. 10bis lid 3 onderdeel 1 Verdrag van Parijs tot bescherming van de industriële eigendom moet het verwarringsbegrip ruim uitgelegd worden. Het verwarringsbegrip omvat zowel directe als indirecte verwarring. Van directe verwarring is sprake als het publiek de imitatie voor het origineel kan houden. Van indirecte verwarring is sprake als de betrokken producten, hoewel verschillend, zodanige overeenstemmende kenmerken vertonen dat het publiek aan een herkomst uit eenzelfde onderneming kan denken (HR 19 mei 2017, ECLI:NL:HR:2017:938, NJ 2017/315; IER 2017/39; AA 2017/6, p. 535; BIE 2017/5 (All Round/Simstars)).

Aangezien het verbod op slaafse nabootsing ertoe strekt marktdeelnemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, gaat het bij de beoordeling van de vraag of de consument een nabootsing zal kunnen verwarren met het nagebootste product, om de invloed van de gelijkenis op diens aankoopbeslissing. Daarbij is bepalend de totaalindruk van elk product en de beschouwing daarvan door een weinig oplettend kopend publiek dat de beide producten meestal niet naast elkaar ziet. De rechter moet dus rekening houden met het onvolmaakte herinneringsbeeld van de kopers van het product (All Round/Simstars-arrest).

Uit het All Round/Simstars-arrest volgt voorts dat bij de beoordeling of sprake is van (een gevaar voor) verwarring, de rechter alle relevante omstandigheden van het geval dient te betrekken. Daarbij behoeft hij niet als regel ervan uit te gaan dat voor de verwarringsvraag aan punten van overeenstemming meer gewicht toekomt dan punten van verschil. Eveneens afhankelijk van de omstandigheden van het geval is of en in hoeverre het publiek zich in het kader van een aankoopbeslissing zal laten leiden door de wijze waarop de producten na aankoop zijn of worden waargenomen, of (ook) zal letten op onderdelen die bij gebruik niet zichtbaar zijn, en op de verpakking van de diverse waren.

KB 749

Zie ook Hyster/Carry Krane en Lego